Fibromiyalji
Fibromiyalji kronik yaygın kas ve eklem ağrısı yapan ve vücutta yaygın hassas noktaların olması ile karakterize bir romatizmal hastalıktır. Halk arasında “yumuşak doku romatizması” olarak da bilinir. Fakat bir iltihaplı romatizma değildir. Ağrıya sıklıkla uyku bozukluğu, yorgunluk ve depresyon gibi psikolojik yakınmalar eşlik eder. Hastalarda en belirgin yakınma devam yaygın ağrı ve sabah yorgun, hiç dinlenmemiş uyanmaktır. Hastalık iniş-çıkışlı bir şekilde seyreder. Yani, hastalığın tümüyle geçtiği dönemler olur fakat, sonra çok alevli olan bir dönem olabilir.
Fibromiyalji, romatoid artrit, lupus ve osteoartrit gibi diğer hastalıklara eşlik edebilir.
Kimlerde görülür?
Fibromiyalji daha çok kadınlarda görülmektedir. Hastaların büyük kısmı 20 ile 50 yaş arası genç kadınlardır. Erkeklerde ise daha nadir görülür. Ayrıca çocuklarda, gençlerde ve yaşlılarda da görülebilmektedir.
Nedeni nedir?
Hastalığın nedeni birçok kronik hastalıkta olduğu gibi bugün için henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Bazı teoriler mevcuttur: Vücutta bulunan “serotonin” adlı bir kimyasal maddenin azalması, derin uykunun azalması, kaliteli uykunun bozulması, genetik yatkınlık bunlardan birkaçıdır.
Bir fiziksel veya emosyonel stres ardından fibromiyalji ortaya çıkabilir. Bazen bir enfeksiyon veya ateşli hastalık sonrası ortaya çıkabilir.
Belirtileri nelerdir?
Yaygın ağrı ve tutukluk en sık rastlanan belirtidir. Yorgunluk, uyku sorunları, depresyon, ellerde ayaklarda uyuşmalar, başağrısı ve migren, ellerde-ayaklarda şişlik hissi, barsak tembelliği, kabızlık gibi birçok farklı semptomlar da eşlik etmektedir.
Ağrı majör belirti olup, hastaların ağrıya karşı daha duyarlı olduğu görüşü mevcuttur.
Tanı nasıl konulur?
Yaygın ağrı ve önceden tarif edilmiş belirli yerlerde hassas noktaların varlığı ile klinik olarak tanı konur. Bununla birlikte eşlik edebilecek hastalıkların varlığı araştırılmalı ve diğer hastalıklar ekarte edilmelidir.
Tedavisi var mı?
Yaygın bir inanış olarak hastalar bu hastalığın tedavisi olmadığına inanıIır. Bu görüş yanlış bir düşüncedir. Fakat, tek yönlü bir tedavi yöntemi ile başarı elde edilemez. Hasta ve ailesinin hastalık hakkında bilgilendirilmesi son derece önemlidir. Bunun yanı sıra ağrıyı azaltmak ve uykuyu düzenlemek için ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları ve en önemlisi kişiye özel belirlenecek egzersiz faaliyetleri gereklidir.
Fibromiyaljide ağrı kesici ilaçların yanında nöropatik ağrı tedavisinde kullanılan ajanlar ve bazen belli başlı bazı anti-depresan ilaçların kullanımı da gerekli olabilir.
Yaptığımız bilimsel çalışmalar sonucunda fibromiyaljinin romatoid artrit gibi iltihaplı eklem romatizması kadar yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini göstermektedir. Bu nedenle tedavide temel hedefimiz “YAŞAM KALİTESİ”’ni düzeltmek ve en üst seviyeye getirmektir.